•Erkenning ramp•Tentoonstelling J.F. Mellaerts•Infoavond opvoedingsondersteuning•Bloedstollende verhalen en vampierenhapjes in de bib

Erkenning ramp

Op 18 augustus 2011 was er hevige regenval in verschillende provincies en gemeentes, ook in Heist-op-den-Berg. Recent werd beslist deze regenval te erkennen als algemene ramp. Wie schade heeft geleden ten gevolge van deze regenval kan tot uiterlijk 31 januari 2012 een vergoedingsaanvraag indienen.


Formulieren voor het aanvragen van deze vergoeding kunnen afgehaald worden op het onthaal van het gemeentehuis, Kerkplein 17, 2220 Heist-op-den-Berg of zijn online te vinden op de website www.provant.be/bestuur/beleid/gouverneur/e-loket/rampenfonds/.

De gemeentelijke veiligheidscoördinator staat tot je dienst voor hulp bij het invullen en/of controleren van je dossier, tel. 015 22 86 75, mail pl@heist-op-den-berg.be.

Tentoonstelling J.F. Mellaerts

Van zaterdag 5 november tot zondag 20 november is er in de exporuimte van CC Zwaneberg de tentoonstelling 'Van verwondering tot bewondering - J.F Mellaerts'. De tentoonstelling wordt georganiseerd door heemkring Die Swane, het gemeentearchief en cultuurcentrum Zwaneberg.

Wat Daens was voor de arbeiders in de stad, betekende Jacob Ferdinand Mellaerts voor de mensen op het platteland. Zonder de eerste pastoor van 't Goor geen Belgische Boerenbond, geen Landelijke Gilden, geen KLJ, geen KVLV,..

Maar wie was deze pionier van de plattelandsontwikkeling en van de sociale rechtvaardigheid op het platteland van Vlaanderen nu echt?

Honderd jaar geleden bekend tot in het kleinste Vlaamse boerengat, nu geheel en al vergeten. 'Vader van de boeren' werd hij genoemd. In deze tijd van 'Boer zoekt vrouw' gaan wij op zoek naar de tijd van 'Boer zoekt vader'. Een begeesterende periode, het einde van de negentiende eeuw...

'Van verwondering tot bewondering': een expo die een beeld schetst van een tijdsgewricht en geen controverse uit de weg gaat.

Het gemeentearchief en de heemkring zullen het verleden in beeld brengen. Met het project Heist-Goor door schildersogen hebben een 50-tal schilders het Heist-Goor van nu in beeld gebracht. Van elke schilder zal één werk een plaatsje krijgen in de tentoonstelling.

Pubers: genen, grillen, grenzen…

Je dochter wil haar huiswerk niet maken. Je zoon wil niet helpen met klusjes. Je dochter gaat op stap, maar komt veel te laat thuis. Wat als het zakgeld te snel op is? Waarom is er soms die strijd, die koppigheid? Altijd die tv en die computer!

Komen deze voorbeelden je bekend voor? Hoe kan je als ouder of als opvoeder een goed evenwicht vinden tussen de noodzakelijke regels en het geven van verantwoordelijkheid aan je kinderen? Hoe stellen we vandaag de dag nog grenzen aan pubers?
Het belangt ons allemaal aan. Toch zeker de ouders die (opgroeiende) pubers in huis hebben.

De gastspreker deze avond is Lutgart Van der Veken, psychologe en expert ter zake. Zij zal ons vele tips meegeven in het opvoeden en omgaan met pubers.

Deze infoavond vindt plaats in de polyvalente aaal van Cultuurcentrum Zwaneberg in Heist-op-den-Berg op maandag 14 november 2011 tussen 20 en 22.30 uur. Deze avond is gratis. Inschrijven kan via triplep@ocmw-heist-op-den-berg.be of op 015 24 93 50 (OCMW Heist-op-den-Berg).

Deze avond kadert in een ruimer aanbod opvoedingsondersteuning voor ouders van OCMW Heist-op-den-Berg en gemeentelijke jeugddienst. Nog twee andere infoavonden zijn gepland in het voorjaar van 2012.

Bloedstollende verhalen en vampierenhapjes in de bib

Tijdens de Heistse Week van de Smaak – met als gastland Roemenië - serveert de bib een culinair literaire, maar vooral ontspannende avond voor iedereen vanaf 10 jaar. Reis mee naar het verre Transsylvanië, de geboortestreek van graaf Dracula, en geraak in de ban van vampierenverhalen. Griezel mee met voorlezers Alma Verhaegen en Flor De Vos.
Geniet achteraf van een streepje muziek terwijl je een vampierenhapje en drankje uitprobeert.

Info en reserveren
- Datum: woensdag 16 november om 19.30 uur; het programma duurt ca. 60 min.
- Inschrijven: voor 9 november
- Prijs: € 2,50, VT-kaart € 0,50
- Maximum aantal deelnemers: 50
- Reserveren verplicht!